ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

РЕЦЕПТИТЕ НА CHEF АНГЕЛОВ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Зеленчукова тарталета с поширано яйце

ПРОДУКТИ

(4 порции)
  • брашно - 300 г
  • краве масло - 150 г
  • яйца - 90 г
  • сол - 3 щипки
  • червена чушка - 80 г
  • глава целина - 60 г
  • домат - 150 г
  • тиквички - 100 г
  • моркови - 80 г
  • патладжани - 100 г
  • маслиново масло - 50 мл
  • доматен сок - 50 мл
  • мащерка - 3 стръка
  • риган - 1 ч. л.
  • магданоз - 0.25 връзка
  • босилек - 4 листа
  • бял винен оцет - 40 мл
  • шалот - 20 г
  • сух естрагон - 1 ч. л.
  • счукан черен пипер - 1 ч. л.
  • жълтъци - 2 броя
  • пречистено масло - 180 мл
  • кайенски пипер - 1 щипка
  • наситнен магданоз - 1 с. л.
  • лимонов сок - 1 ч. л.
  • вода - 2 л
  • оцет - 2 с. л.
  • яйца - 4 броя

1. Маслото се прибавя към брашното и 1 щипка сол до получаването на трохи. После се сипват яйцата и се меси до получаването на меко тесто. Охлажда се в хладилник за 20 минути.

2. Тестото се разточва върху набрашнена повърхност и с помощта на ринг се изрязват кръгове. Слагат се във форма за тарталета, надупчват се с вилица, покриват с пергаментова хартия, отгоре се поръсва морска сол, за да не се надуят прекалено, докато се изпекат. Времето за печене е 8-10 минути на 180 градуса.

3. Чушката, целината, доматите, тиквичките, морковите и патладжанът за плънката се нарязват на малки кубчета. Изпържват се в маслиновото масло, добавя се доматеният сок и мащерка, магданоз и риган. Посолява се с щипка сол и се оставят настрана.

4. В касерола се смесват оцетът, наситненият шалот, естрагонът и черният пипер и се разбъркват. Редуцира се до 1 ч. л. Прецежда се през цедка и леко се охлажда.

5. На водна баня към оцета на тънка струйка се добавят жълтъците и пречистеното масло. Бърка се постоянно на слаб огън, докато се сгъсти. Овкусява се с кайенски пипер и магданоз, щипка сол и няколко капки лимонов сок.

6. Ако сместа се загрее прекалено, се добавят няколко капки студена вода. В 2 л вода на 98 градуса с оцет се пошират 4 яйца. В чиния се слага първо сос, след това тарталета, от плънката и отгоре се завършва с поширано яйце.

7. Гарнира се с червен пипер, див лук и листа босилек.

Пречистването на маслото става чрез нагряване до определени градуси. Полученият продукт е с различни вкусови качества и има различно поведение при нагряване.  

Бяло брашно Тип 500 BILLA
Бяло брашно Тип 500 BILLA
Яйца BILLA
Яйца BILLA
Винен оцет бял BILLA
Винен оцет бял BILLA