ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

РЕЦЕПТИТЕ НА CHEF АНГЕЛОВ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Пай с горски гъби и свинско

ПРОДУКТИ

(4 порции)
  • брашно - 320 г
  • краве масло - 150 г
  • смлян кимион - 1 ч. л.
  • яйце - 1 брой
  • свински гърди - 500 г
  • лук - 3 глави
  • моркови - 6 броя
  • чесън - 6 скилидки
  • магданоз - 1.5 връзка
  • дафинов лист - 5 броя
  • бахар на зърна - 10 броя
  • мащерка - 12 стръка
  • пипер меланж - 1 с. л.
  • горчица - 1 с. л.
  • червено вино - 100 мл
  • вода - 200 мл
  • олио - 1 с. л.
  • челядинки - 200 г
  • печурки (микс от бели и кафяви) - 250 г
  • кладница - 400 г
  • лимон - 1 брой
  • нарязани лешници - 100 г

1. Брашното (1 с. л. се отделя) се разбърква със солта и кимиона. 130 г от студеното масло се нарязва на кубчета, претрива се с овкусеното брашно, добавя се яйцето и се замесва твърдо тесто. Прибира се в хладилник за поне 30 минути.

2. Две глави лук се нарязват на четвъртини, а 4 от морковите на кръгчета. Месото се намазва с горчица и заедно с 4 скилидки чесън, дръжките от 1 връзка магданоз, бахарът, дафиновите листа, 10 стръка мащерка, пиперът меланж, горчицата и водата се слагат в тава. Налива се виното и се пече 1 час и 30 минути на 180 градуса с вентилатор, докато месото стане крехко. Когато e готово, се накъсва.

3. Останалите моркови, лук, чесън и дръжките от 1/3 връзка магданоз се наситняват и се запържват в олиото и останалото масло. Добавя се отделеното брашно, което се запържва до златисто.

4. Печурките се нарязват на едри парчета и се слагат при зеленчуците, заедно с накъсаните гъби кладница и челядинките. Ако е необходимо, се сипва още мазнина. Когато гъбите омекнат, се добавя сосът от печеното месо, овкусява се с 3 стръка мащерка и се посолява. Добавя се накъсаното месо, наситненият магданоз, настърганата лимонова кора и се поръсва с прясно смлян черен пипер. Готви се 5–10 минути.

5. Тестото се разточва на кора с дебелина 0,5 мм. Слага се в подходяща форма за печене. Надупчва се с вилица и се пече в предварително загрята фурна с вентилатор на 180 градуса за 15–20 минути.

6. В купа се смесват предварително накълцаните на едро лешници, 5 стръка наситнен магданоз, 2 стръка мащерка и сол на вкус.

7. Плънката се изсипва върху изпечената кора. Поръсва се с лешниковата смес и паят се допича за още 10 минути във фурната на 180 градуса.

8. Паят се сервира топъл.

Яйца BILLA
Яйца BILLA
Слънчогледово олио BILLA
Слънчогледово олио BILLA
Сурови лешници BILLA
Сурови лешници BILLA
Хималайска сол BILLA Premium
Хималайска сол BILLA Premium