ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

РЕЦЕПТИТЕ НА CHEF АНГЕЛОВ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Пиле „Пиката“ с печени лимони, каперси и билкова гремолата

ПРОДУКТИ

(4 порции)
  • пиле - 1 брой
  • краве масло - 150 г
  • чили пипер - 2 с. л.
  • каперси - 2 с. л.
  • магданоз - 1.5 връзка
  • сух естрагон - 1.5 с. л.
  • чесън - 9 скилидки
  • лимон - 3 броя
  • маслиново масло - 2 с. л.
  • лук - 1 глава
  • морков - 1 брой
  • дафинов лист - 3 броя
  • морска сол - 20 г
  • едра галета - 150 г
  • бадеми - 50 г
  • настърган пармезан - 50 г
  • портокал - 0.5 брой
  • брашно - 2 с. л.
  • шалот - 1 глава
  • бяло вино - 100 мл
  • маринован зелен пипер - 20 г
  • едри каперси - 1 с. л.

1. Пилето се разфасова, като гърдите и бутчетата се отделят, а фенерът и крилата се оставят за бульона.

2. Бутчетата се обезкостяват, като се оставя задният кокал. Слагат се в тава и се овкусяват със сол и черен пипер. Отделят се 5 г магданоз от връзката.

3. 100 г от маслото, размекнато на стайна температура, се овкусяват с 1 с. л. чили на люспи, 1 с. л. каперси, ½ връзка наситнен магданоз (дръжките се отделят за бульона), 1 с. л. сух естрагон и 1 скилидка ситно нарязан чесън. Разбърква се, добавя се настъргана кора от ½ лимон и се разбърква отново.

4. Бутчетата се пълнят със сместа. Завиват се така, че кожата да е отвън и се поставят в тавичка.

5. Два от лимоните се нарязват на парчета и се слагат при бутчетата, поливат се с 1 с. л. маслиново масло и се пекат за 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

6. Фенерът и крилата се слагат в тенджера, сипва се вода и се добавя разполовената глава лук, 3 скилидки чесън, дафиновите листа, 1/2 с. л. чили на люспи, морска сол на вкус, 1 морков, отделените дръжки от ½ връзка магданоз и всичко се вари на слаб огън, докато се получи бульон.

7. Гремолатата се приготвя, като в подходящ съд се разбъркат едра галета, 1/2 с. л. чили на люспи, 1/2 с. л. сух естрагон, 5 г наситнен магданоз, накълцани бадеми, настъргано сирене „Пармезан“, кората от ½ портокал и кората от ½ лимон кора, наситнената скилидка чесън и сол на вкус.

8. Пилешките гърди се овкусяват със сол и овалват в брашно. Запържват се, докато станат златисти в нагорещено маслиново масло, заедно с нарязан на едро лук шалот, 4 скилидки чесън и 20 г каперси. Сипват се бялото вино, лимоновият и портокаловият сок и вече готовият пилешки бульон. Добавят се 50 г краве масло и 1 лимон, нарязан на едро. Слагат се вече изпечените лимони и пилешки бутчета. Оставя се на слаб огън за около 5 минути.

9. Накрая се добавят разрязаните на две едри каперси, маринованият зелен пипер и наситнен магданоз (1/2 връзка). Гърдите и бутчетата се поръсват с готовата вече гремолата и се запичат в загрята фурна за 5–7 минути на 180 градуса.

10. Ястието се декорира с пресен босилек и се поднася.

 

Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA
Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA
Пармиджано реджано BILLA Premium
Пармиджано реджано BILLA Premium
Хималайска сол BILLA Premium
Хималайска сол BILLA Premium