КАТЕГОРИЯ
РЕЦЕПТИТЕ НА CHEF АНГЕЛОВ
ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ
ТРУДНОСТ
1. Двата вида лук се обелват, разрязват се наполовина, малките вътрешни слоеве се отстраняват така, че да се получат лодки. Лодките лук се бланшират в подсолена вода за около 10 минути. Шокират се в студена вода с лед.
2. Месото за плънката се реже на ситно. В загрят тиган с маслиново масло и 50 г краве масло се запържват нарязаните на ситно сърцевина от лука, 3 моркова, 1 стрък целина, чесъна и дръжки магданоз. Посолява се и се подправя с дафиновия лист и бахара. Добавят се накълцаното месо, кимионът и 1 стрък розмарин. След като месото се позапържи, се слагат и нарязаните на филийки гъби. Разбърква се и се готви, докато гъбите омекнат.
3. Останалите моркови и целина се режат на едро.
4. Отцедените от водата лодки лук се слагат в тава, посоляват се и се намазват с редукцията от нар. Между тях се нареждат зеленчуците и 1 стрък розмарин. Лукът се пълни с готовата плънка и се намазва отгоре с редукцията от нар. Полива се с бульона и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
5. Пет минути преди края на печенето се поръсва със смесените орехи, галета и самардала и се връща във фурната да се допече.
6. Сосът се приготвя като в касерола се запържват брашното с 15 г масло и се сипва бульонът. Готви се 5 - 6 минути, подправя се с 1 стрък розмарин, посолява се на вкус и се маха от огъня.
7. Печеният лук се сервира със соса.