ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

РЕЦЕПТИТЕ НА CHEF АНГЕЛОВ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Тортелини с печена тиква и сос с карамелизиран лук

ПРОДУКТИ

(4 порции)
  • тиква - 600 г
  • краве масло - 40 г
  • брашно - 300 г
  • яйца - 3 броя
  • маслиново масло - 100 мл
  • сирене „Пармезан“ - 50 г
  • мед - 1 ч. л.
  • червен лук - 2 глави
  • чесън - 2 скилидки
  • салвия - 8 листа
  • зеленчуков бульон - 150 мл
  • пушен червен пипер - 5 г
  • лимон - 1 брой
  • бадеми - 40 г
  • белени тиквени семки - 30 г

1. Маслото се загрява в подохдящ съд, така че да започне да образува пяна. Разбърква се непрекъснато, докато добие лешников цвят и аромат на ядки. Оставя се да се охлади. Така се приготвя кафявото масло.

2. Брашното се изсипва върху сух кухненски плот, оформя се кладенче, в което се чукват яйцата. Разбърква се внимателно с вилица, прибавят се сол и 30 мл маслиново масло.

3. Омесва се гладко и еластично тесто, което се завива във фолио за свежо съхранение и се оставя да почине за около 20 минути в хладилник.

4. Тиквата се почиства, обелва се и се нарязва на големи парчета. Посолява се, полива се с 50 мл маслиново масло и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност (около 45-60 минути).

5. След това се намачква с вилица, овкусява се с индийско орехче, половината от пармезана, настърган на ситно ренде, мед и сол. Сипва се половината от кафявото масло. В сместа се разбъркват и 1-2 листа нарязана на тънки лентички салвия. Плънката се оставя да се охлади.

6. Охладеното тесто се разточва с точилка на правоъгълна кора с дебелина от 0.4 см и с помощта на ринг с диаметър 7 см се изрязват кръгове.

7. В средата на всеки кръг се слага по 1 ч. л. от плънката. Ръбът се намазва с вода. Тестото се прегъва през средата, така че да се получи полумесеци и отвореният край се притиска, за да залепне.

8. Полумесеците се увиват около пръста като пръстен. Тортелините се варят в подсолена вода, докато изплуват на повърхността, и се изваждат.

9. Лукът се наситнява, а останалата салвия се нарязва на тънки лентички. Лукът се оставя да карамелизират в загрят с останалото маслиново масло тиган за около 7-8 минути. Добавят се чесънът, бульонът, пушеният червен пипер, половината от настърганата лимонова кора и втората половина от кафявото масло. Посолява се.

10. Сварените тортелини се прехвърлят в соса.

11. Останалата част от плънката се слага в пош и на дъното на чинията се правят точки. Отгоре се разпределят тортелини, заливат се със соса, поръсват се със запечените на сух тиган бадеми и семки, ленти пармезан, настъргана лимонова кора и листа салвия.

Необработено маслиново масло Екстра Върджин BILLA Premium
Необработено маслиново масло Екстра Върджин BILLA Premium
Бяло брашно Тип 500 BILLA
Бяло брашно Тип 500 BILLA
Яйца BILLA
Яйца BILLA
Пчелен мед Букет BILLA
Пчелен мед Букет BILLA