ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

РЕЦЕПТИТЕ НА CHEF АНГЕЛОВ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Трио от карфиол: на грил, печен и сотиран, със сос „Велуте”

ПРОДУКТИ

(4 порции)
  • карфиол - 3 глави
  • маслиново масло - 180 мл
  • смлян кимион - 1 ч. л.
  • мащерка - 3 стръка
  • майонеза - 100 г
  • сос „Уорчестър” - 10 мл
  • наситнен магданоз - 5 стръка
  • магданоз - 0.5 връзка
  • капки сос „Табаско” - 5 броя
  • лайм - 0.5 брой
  • чесън - 4 скилидки
  • пушен червен пипер - 1 ч. л.
  • кетчуп - 100 г
  • домати - 2 броя
  • чери домати - 4 броя
  • захар - 1 щипка
  • нарязани лешници - 100 г
  • розмарин - 2 стръка
  • краве масло - 80 г
  • лимон - 0.5 брой
  • чили на прах - 1 щипка
  • брашно - 30 г
  • зеленчуков бульон - 500 мл
  • готварска сметана - 50 мл
  • бадемов тахан - 2 с. л.

За печения карфиол:

1. Доматите се нарязват на четвъртини и се слагат в тавичка заедно с чери доматите. Овкусяват се със захарта, солта и малко маслиново масло. В съда се слага и почистената глава карфиол.

2. Магданозът, пушеният пипер, кетчупът, 3 скилидки чесън, сол на вкус и 80 мл маслиново масло се смилат в блендер. Главата карфиол се намазва с получената паста.

3. Пече се около 45 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.

За сотирания карфиол със сос “Велуте”:

1. Лешниците се нарязват на парчета, чесънът (1 скилидка) - на филийки, главата карфиол се почиства и накъсва на розички, а магданозът и половината розмарин се наситняват.

2. Лешниците се сотират в 50 мл маслиново масло, добавят се 1 скилидка чесън и карфиолът. Овкусява се с чили, сол, магданоз и розмарин, настъргана лимонова кора и черен пипер. Когато карфиолът омекне, се глазира в 50 г масло.

3. Маслото за соса “Велуте” (30 г) се разтопява и в него се запържва брашното до златисто. Постепенно се налива бульонът, оставя да заври и се вари около 10 минути. Налива се сметаната, сипва се останалият наситнен розмарин, подправя със сол на вкус и се добавя бадемовият тахан.

За грилования карфиол:

1. Главата карфиол се нарязва на стекове.

2. В 50 мл маслиново масло се разбъркват кимиона и листенцата мащерка.

3. Филиите карфиол се намазват със сместа и се пекат на грил тиган, докато хванат загар.

4. Майонезата се разбърква със соса “Уорчестър”, наситнените стръкове магданоз, табаското, подправя се със сол на вкус и се добавя настърганата кора от лайм. Разбърква се.

5. Грилованият карфиол се поднася със соса.

Бяло брашно Тип 500 BILLA
Бяло брашно Тип 500 BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Необработено маслиново масло Екстра Върджин BILLA Premium
Необработено маслиново масло Екстра Върджин BILLA Premium
BILLA кетчуп
BILLA кетчуп