ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

РЕЦЕПТИТЕ НА CHEF АНГЕЛОВ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Черешов пай с домашен сладолед

ПРОДУКТИ

(6 порции)
  • брашно - 300 г
  • пудра захар - 200 г
  • краве масло - 130 г
  • яйце - 1 брой
  • череши - 500 г
  • захар - 300 г
  • черен пипер на зърна - 5 г
  • бадемов ликьор - 50 мл
  • ванилова захар - 10 г
  • вода - 300 мл
  • сол - 1 щипка
  • лимон - 0.5 брой
  • портокал - 1 брой
  • мента - 2 стръка
  • сметана - 100 мл
  • подсладено кондензирано мляко - 100 мл

1. Брашното се разбърква със захарта, добавя се студеното масло, нарязано на кубчета, и се претрива с пръсти, така че да се получат трохи. Слага се жълтъкът и се претрива отново. След това се добавя белтъкът и се замесва твърдо тесто, което се увива във фолио за свежо съхранение. Тестото се прибира в хладилник за 30 минути.

2. Черешите и захарта се сипват в касерола, добавя се грубо счуканият черен пипер, налива се бадемовият ликьор, ваниловата захар и леко се разбърква. Наливат се около 300 мл вода (да ги покрие) и се овкусява с щипка сол, лимоновия сок, настърганата кора на портокала и ментата. Черешовото сладко се готви, докато се сгъсти. Оставя се да се охлади.

3. Охладеното тесто се разточва на кора с дебелина от 5 милиметра. Разточеното тесто се прехвърля в намазнена форма за тарт, като се покриват и страните. Излишното тесто се изрязва и съхранява във хладилник.

4. Дъното се надупчва с вилица, покрива се с хартия за печене, отгоре се изсипва морска сол, така че да не се надува при печене тестото. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 20 минути. След това хартията за печене и тежестта се изваждат и кората се доизпича за 6 - 7 минути. Оставя се да се охлади.

5. Клонките мента се изваджат от черешовото сладко и 3/4 от него се изсипват върху охладената основа на пая. Останалото тесто се нарязва на ленти, които се подреждат на решетка отгоре. Паят се пече още 6 - 7 минути.

6. Течната сметана се разбива на твърд сняг, прибавят се кондензираното мляко и заделената и добре охладена 1/4 от черешовото сладко. Разбърква се добре. Пресипва се подходящ съд и се прибира в хладилник, докато стегне.

7. Паят се поръсва с пудра захар и се сервира с топка сладолед.

Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Яйца BILLA
Яйца BILLA
Бяло брашно Тип 500 BILLA
Бяло брашно Тип 500 BILLA
Изворна вода BILLA
Изворна вода BILLA