ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

РЕЦЕПТИТЕ НА CHEF АНГЕЛОВ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Шаран сарма

ПРОДУКТИ

(4 порции)
  • шаран - 1 брой
  • кисело зеле - 300 г
  • булгур - 70 г
  • сушени домати - 25 г
  • моркови - 150 г
  • праз - 200 г
  • маслини (без костилки) - 25 г
  • чесън - 20 г
  • стафиди - 20 г
  • гъби - 100 г
  • орехи - 25 г
  • магданоз - 1 връзка
  • девесил - 3 стръка
  • дафинов лист - 4 броя
  • червен пипер - 1 с. л.
  • лимон - 0.5 брой
  • зелев сок - 700 мл
  • червен лук - 1 глава
  • маслиново масло - 80 мл
  • краве масло - 60 г

1. Шаранът се почиства от вътрешностите и се филетира.

2. Булгурът се залива с гореща вода, съдът се похлупва и се оставя, докато булгурът поеме течността и набъбне.

3. Половината от праза се наситнява заедно с 50 г от морковите, сушените домати, маслините, стафидите, гъбите, орехите, магданоза (заедно с дръжките) и девесила.

4. В подходящ съд се сипва 1 с. л. маслиново масло и в него се запържват наситнените праз, лук и моркови, домати и маслини, стафиди, гъби, орехи и дръжките магданоз.

5. Подправя се с 2 дафинови листа и настърганата лимонова кора, посолява се и се поръсва с черен пипер на вкус.

6. Когато зеленчуците омекнат, се добавя набъбналият булгур, съдът се отстранява от огъня и наситнените листа магданоз и девесил се изсипват. Овкусява се със сол и черен пипер. Добавя се 1 с. л. от маслото и се разбърква.

7. Върху фолио за свежо съхранение се разпределят зелевите листа на тънък, правоъгълен лист, с малко по-голям размер от този на филетата шаран. Поръсват се с червен пипер. Слага се едното филе от шарана, върху него се разпределя от плънката, покрива се с второ филе и с помощта на фолиото зелевите листа се завиват около рибата на стегната сарма.

8. Подходяща тавичка с масло, се поръсва отгоре с половината червен пипер. Сармата се прехвърля в тавичка.

9. Останалите моркови и праз се нарязват на едри парчета, а червения лук на четвъртини. Разпределят се около сармата, сипва се зелевият сок, овкусява се с останалия дафинов лист и сармата да се пече за 25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

10. Останалото масло се разбърква с останалия червен пипер. Сармата се изважда от фурната и се намазва с пипереното масло. Връща се обратно във фурната и се допича за още 5 минути.

За тази рецепта ще ви е необходим шаран, който тежи около 3 кг.

Слънчогледово олио BILLA
Слънчогледово олио BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Краве масло Deutsche Markenbutter BILLA
Сушени домати BILLA
Сушени домати BILLA
Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA
Маслиново масло „Екстра върджин“ BILLA