ВХОД РЕГИСТРАЦИЯ

КАТЕГОРИЯ

САЛАТИ

ВРЕМЕ ЗА ПРИГОТВЯНЕ

ТРУДНОСТ

Салата от кускус с пилешко и сушени кайсии

ПРОДУКТИ

(6 порции)
  • пилешко филе - 600 г
  • кускус - 300 г
  • салата „Айсберг” - 1 брой
  • малка глава червен лук - 1 брой
  • лимон - 0.5 брой
  • пилешки бульон - 300 мл
  • маслиново масло „Помаче“ - 4 с. л.
  • маслиново масло „Екстра върджин“ - 4 с. л.
  • домат - 1 брой
  • сушени кайсии - 1 брой
  • мента - 3 стръка
  • люта паста - 1 с. л.

1. Пилешкият бульон се кипва и с него се залива кускусът.

2. Добавя се половината от маслиновото масло „Екстра върджин“ и се разбърква.

3. Купата се покрива с фолио за свежо съхранение и се оставя кускусът да набъбне за около 15 минути.

4. Пилешкото месо се изтънява, като се разрязва на две през средата като филии. Овкусява се със сол и черен пипер и се намазва с 2 с. л. маслиново масло „Помаче“. Запича се от двете страни в сгорещен грил тиган и се нарязва на кубчета.

4. От салатата „Айсберг“ се отстраняват външните листа и вътрешността се нарязва на тънко. Лукът се обелва и се нарязва на жулиен. Посолява се и се намачква с ръка.

5. Доматът се нарязва на кубчета.

6. Кайсиите се нарязват на дребно и се запържват в останалото маслиново масло „Помаче“. Прибавя се лютата паста и се разбърква.

7. Сипва се набъбналият кускус, след 1–2 минути се дърпа от огъня, залива се с останалото маслиново масло „Екстра върджин“, разбърква се и се оставя да се охлади.

9. В купа се смесват айсбергът, доматите, лукът, пилешкото месо, кускусът, наситнената мента и сокът от лимона. Посолява се, разбърква се и се поднася.